KTT Ville Rantalalle OP Ryhmän tutkimussäätiön väitöskirjapalkinto

09.02.2017

Rantala tutki väitöskirjassaan, kuinka sosiaalinen vuorovaikutus ja verkostot vaikuttavat taloudelliseen päätöksentekoon rahoituksen alueella.

villerantala_web.jpgOP Ryhmän tutkimussäätiö on myöntänyt vuosittaisen väitöskirjapalkintonsa kauppatieteiden tohtori Ville Rantalalle (kuvassa). Väitöskirjapalkinnon arvo on 10 000 euroa.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa toukokuussa 2016 hyväksytyssä väitöskirjassaan ”Essays on Peer Effects in Finance” Rantala tutki, kuinka sosiaalinen vuorovaikutus ja sosiaaliset verkostot vaikuttavat taloudelliseen päätöksentekoon rahoituksen alueella. Hän analysoi väitöskirjassaan vaikeasti tutkittavia ilmiöitä uusien tutkimusmenetelmien ja ainutlaatuisen tutkimusaineiston avulla. Tutkimusaineistonaan Rantala on käyttänyt muun muassa Wincapita-sijoitushuijauksen esitutkintamateriaalia. Väitöskirjan ohjaajana toimi rahoituksen professori Markku Kaustia.

Väitöskirja koostuu neljästä esseestä ja johdantokappaleesta

Väitöskirjan ensimmäisessä osassa tutkitaan yritysten välistä imitointia ja sosiaalista oppimista ja esitellään uusi itseorganisoituva pörssiyritysten luokitusjärjestelmä, joka perustuu yrityksiä seuraaviin pörssianalyytikoihin.

Toisessa esseessä tutkitaan tätä uutta menetelmää hyödyntäen yritysten välistä imitointia New Yorkin pörssissä listattujen yritysten osakesplit-päätöksissä. Tulosten perusteella yritykset tekevät splittejä huomattavasti todennäköisemmin, jos niiden vertaisyritykset ovat äskettäin splitanneet osakkeitaan.

Kolmannessa esseessä analysoidaan Wincapita-aineiston avulla suullisen sijoitustiedon leviämisprosessia ja verrataan sitä aikaisempiin teoreettisiin malleihin. Rantalan mukaan Wincapitassa havaittu sosiaalinen verkostorakenne selittää, kuinka uusi sijoitusidea voi levitä väestössä räjähdysmäisen nopeasti, vaikka suurin osa sijoittajista ei levitä tietoa eteenpäin tai keskustelee siitä vain harvan ihmisen kanssa.

Neljännessä esseessä analysoidaan, kuinka kutsujana toimineen sponsorin henkilökohtaiset ominaisuudet vaikuttivat Wincapita-sijoituksiin. Tulosten perusteella jäsenet sijoittivat omiin tuloihinsa suhteutettuna enemmän, kun sponsori oli suhteellisesti suurituloisempi, vanhempi tai koulutetumpi.

Ville Rantala toimii tällä hetkellä rahoituksen apulaisprofessorina Miamin yliopistossa.

Lisätietoja:
Apulaisprofessori Ville Rantala
vrantala@bus.miami.edu
p. +1 305-284-8286

Aiheet