Piditkö lapsena Monopoly-pelistä?

14.04.2015

Opiskelijat tenttasivat rahoituksen alan alumneja suositussa Tenttaa työnantajaa -uratilaisuudessa.

Opiskelijoiden suosioon nousseessa ja nyt jo kolmatta kertaa järjestetyssä Tenttaa Työnantajaa -tilaisuudessa perehdyttiin tällä kertaa rahoituksen alan työmahdollisuuksiin ja työn sisältöihin.

Opiskelijoiden tentattavana oli neljä alan asiantuntijaa, jotka kertoivat jokainen oman uratarinansa sekä vastasivat kysymyksiin alan hyvistä ja huonoista puolista oman kokemuksensa pohjalta. Tilaisuus pidettiin 31.3. 

Tilaisuuden avannut Tanja Makkonen Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalveluista kertoi rahoituksen pääainelukijoiden olevan varsin haluttua valuuttaa työmarkkinoilla, sillä maisteriohjelmasta valmistuneista peräti 86 prosenttia on valmistumishetkellä jo töissä. Heistä peräti 93 prosentilla työtehtävät vastasivat hyvin tai melko hyvin koulutusta.

Ei siis ihme, että täydet 100 prosenttia rahoituksen opiskelijoista on ollut vielä viiden vuoden jälkeenkin valmistumisestaan tyytyväisiä suorittamaansa tutkintoon työuran kannalta. 

Vahva teoriapohja yhdistyy käytännön haasteisiin


Mikko Tynkkynen
liikkeenjohdon konsultointiin keskittyvästä Boston Consulting Groupista sekä Tomi Terho pääomasijoittaja Intera Partnersilta, molemmat rahoituksen alumneja Kauppakorkeakoulusta, kertoivat saaneensa lopullisen varmuuden pääainevalinnastaan rahoituksen perusteiden kurssilta. Kurssin opit purevat edelleen: vahva teoriapohja yhdistettynä käytännön case-harjoituksiin antaa realistisen kuvan alasta ja myös tulevasta työkentästä. Laitoksen kansainvälinen ja ajoittain kilpailuhenkiseksikin koettu ilmapiiri veti puoleensa.

Pitkän uran pankkimaailmassa Lontoossa ja Suomessa tehnyt ja nyt Rahoituksen laitoksella Professor of Practice -tehtävässä toimiva Antti Suhonen totesi, että kiinnostus sijoittamiseen ja markkinoihin, tavoitteellisuus ja itsensä haastaminen yhdistävät rahoituksen opiskelijoita. Valmistuttuaan opiskelijoilla on paljon työkaluja erilaisiin ongelmanratkaisutilanteisiin.

17 vuotta rahoituksen piirissä työskennellyt Anne Laurikainen Pohjola Pankista painotti alan monipuolisuutta ja arvonluontiajattelun soveltamista kaikissa asiakassuhteissa.

Tähtääkö kaikki Lontooseen?


"Investointipankkiin Lontooseen, sinnehän ne kaikki tähtäävät", on usein kuultu kommentti rahoituksen pääainelukijoista puhuttaessa. Mutta onko ura Lontoossa tavoittelemisen arvoinen asia?

– Jos käy sen prässin läpi uran alussa, muodostuu siitä jonkinlainen tapa loppuelämäksi, ainakin mitä tulee ajankäyttöön ja urasuunnitteluun, Antti Suhonen sanoi.

– Uran alussa on tärkeää, millaisten ihmisten kanssa saa olla tekemisissä ja siinä mielessä Lontoo voi olla tosi hyvä paikka, lisäsi niin ikään Lontoossa pankkialalla työskennellyt Tomi Terho.

Toisaalta nuorilla vastavalmistuneilla on Antin mukaan haasteena se, että halutaan heti edetä vauhdilla ja isoihin saappaisiin.

– Fakta on, että jos menet Lontooseen, tulet todella hyväksi siinä putkessa, muttet ehkä saa niin laaja-alaista kokemusta monenlaisista tehtävistä kuin mitä Suomessa jossain pienemmässä organisaatiossa saisit.

Puhuhat painottivatkin, että kannattaa uran alussa osallistua esimerkiksi summer intership -ohjelmaan, joka auttaa selventämään, mistä rahoituksen alan työtehtävissä on kyse. Tilastot kertovat myös, että lähes joka kolmas on saanut ensimmäisen työpaikkansa tutustuessaan alaan ollessaan töissä kyseisessä paikassa jo opintojen aikana.

Hyviä fiiliksiä ja aallonpohjia


Kaikki vieraat olivat yhtä mieltä siitä, että parhaita hetkiä työssä ovat ne, kun jotain oleellista tapahtuu ja asiat menevät eteenpäin.

– Se tunne, kun on saatu porukalla jotain aikaan, oli se sitten yrityskauppa, tai että bisnes kehittyy tai liikevaihto kasvaa, kuvasi Tomi Terho.

Mikko Tynkkynen oli samoilla linjoilla. – Kun koen vahvan henkilökohtaisen vastuun siitä, että tiimi toimii ja asia etenee konkreettisesti.

Aallonpohjiakin tietysti on. – Haasteellisinta on, kun joskus asiakas lähestyy hyvin epämääräisen ongelman kanssa, Anne Laurikainen kuvasi.

– Kauhean paljon aikaa meni sisäisiin palavereihin, joissa yritettiin ratkaista toimintaympäristön sanelemaa ongelmaa, johon ei kuitenkaan voitu vaikuttaa. Se oli turhauttavaa, Antti Suhonen muisteli edellisen finanssikriisin aiheuttamia tuntoja.

Porsche vai Volvo?


Vahva analyyttinen suuntautuminen ja hyvät viestintätaidot. Ratkaisuhalukkuus. Loistavien excel-taitojen lisäksi varsinkin kyky katsoa kokonaisuutta, edetä ihmisten kautta ja kommunikoiden. Kyky keskustella asiakkaan kanssa tämän liiketoimintaympäristöä ymmärtäen. Kyky soveltaa arvonluontiajattelua käytännössä ja myydä asiantuntijuutta.

Nämä olivat ominaisuuksia, joita asiantuntijavieraat nostivat esiin opiskelijoiden kysyessä, minkä tyyppinen ihminen on rahoituksen alalle sopiva ja millaisia ominaisuuksia alalla työskentelevillä erityisesti pitäisi olla.

Eräs vieraista kehotti kysymään leikkimielisesti itseltään: Otatko mieluummin epävarman Porschen kuin varman Volvon? Jos vastauksesi on Porsche, tervetuloa alalle!